Kırmızı Şarap Üzüm Çeşitleri

Kırmızı Şarap Üzüm Çeşitleri

5/5 - (1 vote)

Kırmızı şaraplar, tahmin edeceğiniz üzere kırmızı üzümlerden yapılır fakat üzümler şarapların ana karakterini belirleyeceği için rastgele seçilmezler. Özenle seçilen üzümlerin kendilerine has aromaları, şarabın karakterini ve tadını belirler. Bu yazımızda ise sizlere kırmızı şarap için kullanılan üzüm çeşitlerini tanıtacağız.

İçindekiler


Cabernet Franc

Tat: Kahve, Yabanmersini, Menekşe, Toprak, Kara Zeytin

Cabernet Sauvignon ve Merlot üzümleriyle birlikte ABD menşeili Bordeux Kırmızı şaraplarını oluşturan temel 3 üzüm çeşidinden biridir. Avrupanın dışında bulunan (daha sıcak) bölgelerde, menekşe ve yabanmersini aromaları daha fazla hissedilirken taneleri genellikle taze kavrulmuş kahve kokusuna sahiptir.

Cabernet Sauvignon

Tat: Yeşil Zeytin, Dolmalık Biber, Siyah Üzüm, Bitki, Vişne

Bordeux şarabının ana maddesi, Napa Valley’in ise tamamlayıcı lezzeti olan Cabernet Sauvignon üzümü, tüm dünyada yetişebilir (Fakat nadiren muhteşem lezzette mahsul verir.).  Cabernet Sauvignon, geç olgunlaşır. Bordeux ve Toskana şaraplarını yumuşatmak için harmana dahil edilir. Napa tarzında, yoğun, reçel, kuş üzümü ve kiraz tadına sahiptir. Doygun, zengin meşe kokularını içinde barındırır. Dünyadaki en çok kullanılan üzüm çeşitlerindendir. Marketten alacağınız bir çok şarabın arka etiketinde bu üzümün adını görmeniz mümkün.


Gamay

Aroma: Çilek, Ahududu, Kiraz

Gamay üzümünü en iyi, Beaujolais şarabının üzümü olarak tanımlayabiliriz. Gamay genellikle, genç notalar taşır, çilek, ahududu ve tatlı vişnelerin parlak, keskin, meyveli lezzetlerini gösterir.
carbonic maceration (Karbonik maserasyon) olarak bilinen yöntemle üretildiğinde, Gamay üzümü, belirgin bir muz kokusuna sahip olur. Beaujolais Nouveau buna güzel bir örnek niteliği taşır.

Grenache/Garnacha

Aroma: Baharat, Kiraz

Grenache, İspanya ve Avustralya’daki en büyük kırmızı şaraplardan bazılarının üretiminde kullanılmaktadır. Fransa’daki Châteauneuf du Pape, Gigondas ve Côtes du Rhône şaraplarının önemli maddelerindendir. Grenache, erken olgunlaşan bir üzümdür. Yüksek alkol oranıyla birlikte düşük bir asit düzeyine sahip şaraplar üretmenize yardımcı olur. Genellikle, yumuşak, baharatlı, güçlü aromaya sahip, şiraz şarapların üretiminde kullanılır.

Oku:   Şarap Nasıl İçilir? Detaylı bir şekilde anlattık

Malbec

Aroma: Vişne, Baharat

Bordeaux şarabının harmanında kullanılan üzümlerden biri olan Malbec, meşe fıçılarda yaşlandırılmaya elverişli, baharatlı, mayhoş kırmızı şaraplarda kullanımıyla Arjantin’de öne çıkan üzüm çeşitlerindendir. Kaliforniya Washington’da birkaç farklı etiketli Malbec şarabı yapılmış olmasına rağmen, farklı bölgelerde, aynı başarıyı yakalayabilmiş değil.

Merlot

Aroma: Kavun, Çilek, Kiraz, Erik

Merlot, kırmızı üzümlerin Chardonnay’ı olarak adlandırılabilir kısaca. Bu üzüm genellikle hoş ve alışılabilir bir tada sahiptir fakat kendine has bir aromaya sahip değildir. Bunun en büyük istisnası üretiminin %95’ini Merlot’un oluşturduğu Chateau Pétrus şarabıdır. Washington eyaletinde üretilebilen, 10 yıl ve daha uzun süre yaşlanabilen, güçlü şaraplar yaratır.

Mataro


 Aroma: Baharat, Kiraz

Bu Akdeniz kırmızı üzümü, özellikle Fransa ve İspanya’da popülerdir. Bu üzümle orta gövdeli, hafif baharatlı vişne notalarına sahip şaraplar üretilir. Kaliforniya’da ve Avustralyada, şiraz ve Grenache ile harmanlanmış halde bulunur.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir