Kırmızı şarap faydalı mı? Diğer içkilere oranla daha mı çabuk sarhoş ediyor gerçekten? Tadı nasıl gibi sorularınıza cevap olabilecek bir yazıyı okumaktasınız. O zaman, hadi başlayalım!
İçindekiler
Kırmızı Şarap Faydalı Mıdır?
İnsanların çoğu arasında bir efsane gibi dolaşan bir diyalog vardır. ” Şarap Sağlıklıymış ya” gibi…
Yapılan araştırmalar sonucu doktorların, şarabın kalp hastalıkları konusunda faydalı olduğu konusunda teorileri vardır. Bazı doktorlara göreyse bu tamamen teoriden ibaret. Hangisinin daha gerçek olduğunu bilemeyiz ama şarabın içeriğindeki şeyin sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunun için alkol tüketmek, ilacı paslı bir şırıngadan almak gibidir. Bir yerden sağlık alırsınız, bir yerden daha kötü etkileriyle karşılaşırsınız. Eğer gerçekten kırmızı şarabı sağlık için tüketmeyi düşünüyorsanız size daha iyi bir fikrim var: Hardaliye! Hardaliye, şarap üretimiyle aynı üretilen oldukça sağlıklı fakat içinde alkol bulunmayan bir şeydir. Hardaliye hakkında yaptığım video ve yazdığımız yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Kırmızı Şarap Kaç Derecede İçilir?
Kırmızı şaraplar çok soğuk ya da çok sıcak servis edilmemelidir. Her kırmızı şarabın kendi ideal servis ısısı vardır ve tavsiye edilen servis sıcaklığı şişenin arkasındaki etikette yazar. Bazı şaraplarda ise servis sıcaklığı dahi yazmaz. Bu gibi durumlar için şarapların ideal servis sıcaklığını bilmelisiniz. Kırmızı şaraplar 16-18 derece arasında servis edilmelidir.
Kırmızı Şarap Nasıl Saklanmalıdır?
Kırmızı şarap saklanırken ya da yaşlandırılırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bu konuların başında ortam ısısı gelir.
- Kırmızı şaraplar, çok sıcak ya da çok soğuk olmayan bir ortamda saklanmalıdır.
- Ortam çok gürültülü olmamalıdır. Bu, kulağa çok gülünç gelebilir. Fakat ses dalgalarından dahi etkilenebilir şaraplar.
- Şaraplar kesinlikle ışıksız ortamda saklanmalıdır. Aydınlık bir ortamda şarabı yıllandırmak düşünülemez.
- Şarabın saklanacağı ortamın nemsiz olmasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde şarap kısa sürede bozulabilir ve etiketi deformasyona uğrayabilir.
Kaliteli Ve Kalitesiz Kırmızı Şarap Farkı
Markete girdiğinizde özellikle şarap reyonunda sizleri onlarca aynı gibi görünen ama fiyat farkı 100 kata kadar çıkabilen farklı şaraplar karşılar. Bazı şaraplar 20-30 TL iken bazı şaraplar 200-300 TL bazıları ise 2000 – 3000 TL’dir. Tabi ki de biz içki kültürüne hakim insanlar olarak 20-30 TL’lik şaraplardan almayız hemen. Öyle değil mi? 🙂
Şaraplardaki bu uçuk fiyat farkının temel sebebi üretim aşamaları ve elde edilen şarabın ne kadar ince işlemlerden geçirildiğidir. Belki duymuşsunuzdur: “Fransa’nın üzüm bağlarından birinde toprak o kadar kaliteliymiş ki işçiler mesai çıkışı ayakkabılarının tozunu silip çıkmak zorundalar.” Yani düşünün ki toprağı bile çok pahalı ve kaliteli seçiliyor bazı şarapların. Bunun haricindeki pek çok işçilik de o kadar ince detaylar ile işleniyor ki bu fiyatların bu kadar yüksek olmasının temel sebebi de bu aslında. Şarap çok emek ve ince işçilik isteyen bir iştir. Eğer bu kadar özen göstermeselerdi böyle kaliteli şaraplar çıkartılamazdı. Kaliteli (Hani şu 2000 liralık olan) şarapları içerken damağınızdaki kadifemsi dokunuş, muhteşem aroma ve tat uyumu, dolgunluk hissi de bu kadar özenin sonucudur. 20 TL’ye aldığınız şaraplarda ne böyle bir ince işçiliğe rastlarsınız ne de kadifemsi tada. İçtiğiniz an sizi şaraptan soğutabilecek adeta sirke tadı sizi karşılar. Eğer şarap içecekseniz muhakkak kalitelilerden tercih etmelisiniz!
Kırmızı Şarap Çabuk Sarhoş Eder Mi?
Kırmızı şarap, bakıldığında %11-14 arasında düşük sayılabilecek bir alkol oranına sahiptir. Fakat bu sizi aldatıp da litrelerce içmenize sebep olmasın. Kırmızı şaraplar, sek içilen içkilerdendir. Yani votka-vişne gibi karışımla tüketilmezler. %40 alkol oranına sahip bir votkayı vişne suyuyla tüketirken, her yudumunuza yaklaşık %5 alkol oranı düşer. Şarap tüketirken ise her yudumunuza yaklaşık %12 alkol oranı düşer. Bu da sizin neredeyse 3 katı kadar daha fazla alkol tüketmeniz demektir. Üstelik diğer içkilere göre bir tık daha tatlı bir içkidir şarap.
Şekerli şeyler kana daha çabuk karışır. Şekerli içeceklerin de etkisi çok daha çabuk gözükür. Yani şarap tükettiğinizde votkaya oranla çok daha çabuk sarhoş olursunuz. Bunun yanında tatlılık oranı yüksek içkiler mide bulantısını daha fazla hissettirir. Genellikle kusmanıza sebep olan içkiler, tatlı içkilerdir.
Unutulmamalıdır ki eğer şaraptan anlayan biriyseniz, kırmızı şarabın da kalitelisini içiyorsanız, sizin çok fazla şarap içmenize gerek olmayacaktır. Çünkü şarap yavaş yavaş içilir ve 2 kadeh şarap idealdir. Daha fazla tüketmeniz şarabın yan etkilerini fazlasıyla almanıza neden olacaktır.