Bugün sizlere bol köpüklü bir Türk kahvesinin nasıl yapılabileceğini anlatacağım. Elbette bu olayı da etkileyen bir çok faktör var hepsine tek tek deyineceğim. Öncelikli hedefimiz tabi ki de damağa hitap. Bu nedenle önce size Türk kahvesinin tadının çok daha önemli bir faktör olduğunu söylemem gereklidir. Fakat köpüksüz bir Türk kahvesine de insanlar elbette yüksek önyargıları ile bakacakları için tadından pek bir şey anlamayacaklardır. Bu nedenle ikisini de en yüksek düzeyde yapmamız gereklidir.
İçindekiler
1- Cezve seçimi
Öncelikle Kahvemizin bol köpüklü olması için köpük yapmaya uygun bir cezve seçmeliyiz. Şöyle ki cezvenin kahveyi akıtacağımız oğuğu her zaman için geniş ve yumuşak kesim olmalıdır. Bu sayede köpük dağılmadan direk fincanlarınıza dökülecektir. Baş faktör elbette budur. Ayrıca kahveyi bakır cezvelerde yapmanız tadını da yüksek oranda güzelleştirecek daha doğrusu metalin verdiği tat azalmasını yaşatmayacaktır size.
2- Kahve seçimi
Seçeceğiniz kahve her zaman için damak tadınıza uygun olmalıdır. Türkiye de bir çok kahve markası vardır. Bunlardan tatları ile meşhurlaşmış olanı: ” Kuru Kahveci Mehmet Efendi ” kahvesidir. Fakat siz denemekte elbette özgürsünüz. Türk kahvesi satışı yapan bir çok farklı marka ve tat vardır. Deneyerek en size uygununu bulabilirsiniz.
3- Kahve miktarını iyi ayarlamak
- 2 fincan su (tam dolu olmayacak)
- 2 şeker kaşığı (tepeleme) Türk kahvesi
- Orta yapmak için 2 şekerli yapmak için 4 şeker kaşığı şeker. (sade yapmak için şeker kullanılmaz.)
4- Yapımı
şimdi adım adım yapımını anlatacağız. Bu tarif 2 kişilik Türk Kahvesi içindir. Öncelikle bir cezvenin içine yukarda yazıldığı miktarda su, kahve, ve şekerimizi(kullanacaksak) atıyoruz. iyice karıştırıp yanan ocağın üzerine koyuyoruz. Hafif ısısı yükselip üzerinde köpük birikmeye başlayınca altını kısıyoruz. Kısık ateşte pişirerek köpüğün dağılmaması ve daha yoğun olması sağlanır. köpük cezvenin üzerine doğru yükselmeye başlamadan önce çok yavaşça sadece köpüğün yüzeyini karıştırıyoruz. Bu da köpüğün tutunması içindir. Daha sonra kahve yükselmeye başlayınca fincanlarımıza önce köpükleri döküyoruz. Cezvede kalan kahveyi tekrar ocağa koyup bu kez yüksek ateşte iyice pişiriyoruz. Bu işlem kahvenin yanık tadını arttırarak daha aromalı ve sert olmasını sağlayacaktır. Sonunda iyice pişmiş olan (2 dakika) kahvemizi cezveden fincanların üzerine ilave ediyoruz.