Bira Nedir? Bira hakkında her şeyi tek tek anlatmak için buradayız. Öncelikle biranın ne olduğunu kısa bir tanım ile açıklamamız onu daha iyi tanımamız konusunda bize yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Bira Nedir?
Çimlendirilmiş arpa ile şerbetçiotundan, mayalandırma yoluyla elde edilen hafif bir içki.
Olarak açıklıyor bize Wikipedi amca. Bence de en doğru ve özet açıklama bu. Elbette bu özet yeterli değil fakat en azından biranın ne olduğunu kesinleşmiş bir şekilde anlatmaya başlamak için kullanılabilecek güzel bir cümle bu. Eğer birayı hiç görmemiş birine tarif edecek olursak şöyle anlatabiliriz; Bira, tadı aşırı derece tatsız, sprite aromasına benzeyen aynı zamanda asitli fakat alkol oranı hissedilmeyecek kadar düşük bir içecek.
Biranın Tarihi
Biranın tarihi yaklaşık olarak 13. yüzyılda sonunda Anadolu’da yerleşik bir hayata geçen Sümerliler’in buğdayı işlemesine dayanmaktadır. Bira denilince aklımıza gelen ilk ülke tabi ki de Almanya’dır. Almanlar bundan 2800 yıl önce üretimini yapıp dünyaya dağıtılmasını sağlamışlardır. Biranın batılılarca çok üretilip çok tüketilmesinin sebeplerinin en başında ihtiyaç vardır. Zamanında temiz su bulmak çok zordur ve Batılı kardeşler de suyu kaynatma vs. işlemler ile temizlemeyi akıl edemedikleri için kendilerini bira içmeye vermişlerdir.
Bira Nasıl Üretilir?
-
Arpa Maltı : Arpa maltı biranın ana maddesidir aslında. Şarap üretiminde nasıl üzüm kullanılıyor ise bira üretiminde de aynı şekilde arpa kullanılır.
- Şerbetçiotu: Biraya hafif acı aroma vermek için kullanılıyordu. Bu sayede bira daha aromalı ve sert oluyor.
- Maya: Arpa maltını alkol ve karbondioksit e dönüştüren maddedir.
- Su
Aslında bira bilinenin aksine basit bir içki değildir. Aslında onun tarihinde büyük bir asalet yatar. Hiç bir şekilde bu asaleti göz ardı edip te bira basit insanların basit içkisidir demelerine de müsaade edilemez. Basit insandan kastımız, insanların duruş, giyinişi vs. değil; içkiden anlamayan insan duruşudur.