Hardaliye, üzüm, hardal ve vişne yaprağından üretilen, alkolsüz ve buruk tada sahip olan bir içecektir. Hardaliyenin günümüzde bilinmesini ve bir nebze meşhurlaşmasını ise Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 Aralık 1930 yılında, yerel seçimlerde Kırklareli’nin oylarının büyük çoğunluğunun Serbest Fırka’ya çıkması sonucu orada olup biteni öğrenmek için ziyaret etmesiyle birlikte, köylü halkın bürokrasi ve jandarma baskısı altında olduğunu gözlemlemiştir. Bu süreçte kendisine özel bir konak(eski Yunan Kralı’nın kaldığı beyaz konak) hazırlanması önerilen Atatürk, bunu reddederek vagonda kalmıştır. Halka yaptığı ziyaret sırasında ikram edilen ve adı “Hardaliye” olan bu içeceği tadan Atatürk, “Bunu milli bir içecek haline getiriniz.” Der.
Bununla birlikte zaten bir Türk içeceği olan hardaliye, günümüze kadar üretilmeye devam edilmiş fakat ne yazık ki ne milli içeceğimiz olacak kadar bilinmiş, ne de üreticiler tarafından yeterince üretilmiştir.
İçindekiler
Hardaliye’nin nasıl bir tadı var?
Hardaliyeyi tattığınızda ağzınızda hem aromatik hem de tatlı bir şeyle karşılaşacaksınız. İçtikten sonra ağzınızda buruk bir tat bırakacak olan bu içecek, aynı zamanda ekşi meyve notaları da içeriyor. Son zamanlarda Kırklareli üniversitesinin seri üretime geçtiği hardaliye, üniversitenin tarifinde, vişne tadı daha ağır basıyor. Ayrıca hardaliyenin oldukça şekerli bir içecek olduğunu da söylemeliyiz. İçerken alkolsüz şarap olduğunu düşünebilirsiniz. Zaten üretim şekli de şarapla hemen hemen aynı. Fakat aralarındaki en büyük fark elbette hardaliyede herhangi bir şekilde alkol bulunmaması. Bunu adını da aldığı, içeriğindeki Hardala borçluyuz. İçerisine konulan hardal, şarabın alkole ya da sirkeye dönüşmesine engel oluyor.
Hardaliyede alkol var mı?
Hardaliye içeceği üretilirken, içeriğindeki hardal, üzüm şırasının sirke ya da alkol olmasını önlemektedir. Dolayısıyla içinde kesinlikle alkol bulunmamaktadır. Alkolsüz bir içecektir.
Hardaliye nasıl içilir? Ve nelere iyi gelir?
Hardaliye oldukça sağlıklı bir içecektir. Bu içeceğin en büyük faydaları, iştah açıcı etkisi, kuvvet verdiği, dolaşım ve bağışıklık sistemimize katkıda bulunduğu, tansiyonu dengelediği ve kesinlikle enerji verdiğini söyleyebiliriz. Vücudumuza olumlu etkilerinin yanında kanı da arttırdığını kesinlikle söylemeliyiz. Genellikle tüketim şekli olarak günde yarım bardak şeklinde kullanılır. Fakat bunu kendinize göre ayarlamanız elbette ki mümkündür. Oldukça ağır bir tada sahip olan bu içeceği, çok fazla tüketeceğinizi zannetmeyiz.
Eğer gün boyu enerjisiz olmanızdan yakınıyorsanız, size bir şişe hardaliye almanızı ve günde en az yarım bardak kadar içmenizi öneririm(Çok aşırıya gitmemekte yarar vardır.)
Hardaliyenin kısa tarihi
Osmanlı döneminin sonlarına doğru, üzüm ve bağcılıkla meşhur olan Kırklareli civarındaki Rumlar, şarap içmeyi tercih ederken, Müslüman Türkler ise hardaliye içmeyi tercih etmiştir.
Hardaliye Nasıl Üretilir?
Hardaliye, olgun yaş üzümlerden hazırlanan bir içecektir. Papazkarası cinsi üzümden üretilen bu içecek için öncelikle renginin koyu olması için üzümleri sadece kabuğu kırılacak kadar ezeriz. Hardalı da kabuğu çatlayacak kadar ezip, bir kat üzüm bir kat vişne yaprağı şeklindeki yaprak katmanları
Hardaliye, Atatürk’ün milli içeceğimiz olsun dediği içecek, hardaliye şarabı, hardaliye’de alkol var mı?, hardaliye nasıl bir içecektir, hardaliye hakkında bilgiler, hardaliye nedir?, Kırklareli şarabı, Kırklareli hardaliye