Bar-Sokagi-İçki-Yasagi

AMERİKA’DA İÇKİ YASAĞI DÖNEMİ

Bu içeriği oyla

Amerika, 1920 yılında imzalanan bir yasa ile, Amerika sınırları içerisinde içki üretimini, tüketimini ve satışını yasakladı. Bu durumun ardından ise halk, ekonomi, karteller ile başa çıkamayarak yasa imzalanan bir değişiklik yasası ile iptal edildi.

Amerika, 1917 yılında Senatonun 18. Anayasa Değişikliği teklifiyle alkol yasağına ilk adımı attı. 1920 yılında Anayasanın yürürlüğe girmesiyle, Amerika resmen alkol yasağını başlattı. Alkol yasağının yürürlüğe girmesi, halkın alkol almasına engel olamadı elbette. Çünkü 1920’li dönemim Amerika’sında, Amerika’nın her yerine yetecek kadar denetim elemanı bulunmuyordu. Bu durum, amerikanın ünlü kartellerinin ve mafyalarının ilk ortaya çıkışıyla karşılık buldu. Halihazırda ekonomik kriz ile boğuşan ülke vatandaşları, bir de içki yasağı uygulanınca, artık baş edilemez duruma geldi. Böylece Amerikanın büyük bir çoğunluğu, yasadışı yoldan içki temin etmeye başladı.

İçindekiler


Karteller ve Mafyalar Amerika’yı sarıyor…

Amerika’da içki yasağı döneminde, halk iyice kızışmış, insanlar alkol yasağına karşı çıkmaya, bir şekilde alkol almaya çalışmışlardı. İçki yasağının kaldırılmasını isteyen halkın imdadına mafyalar koştu ve yurtdışından kaçak ithal edilen içkiler, Amerika’nın dört bir yanına oldukça yüksek bir meblağ karşılığı gizlice satılmaya başlandı.

1022 yılında(Yasaktan 2 yıl kadar sonra), Yasa dışı alkol satışıyla ilgilenen teşkilat sayısı 5 bin kadarken, 5 yıl sonra bu rakam 30 bine kadar çıktı.

Başkan Franklin D. Roosevelt alkol yasağını kaldırmaya yönelik ilk adımı attı.

23 Mart 1933 yılında, artık halkın isyanlarına ve karşı çıkmasına dayanamayan başkan Roosevelt, yaptığı konuşmanın ardından alkol yasaklamasını yumuşatacağını ilan etti, ardından imzaladığı yasa ile alkol yasağı bazı içkilere tamamen kaldırılırken, bazı içkilerde halen uygulanmaktaydı.

5 Aralık 1933 yılında, 18. Anayasa değişikliğinin bir hata olduğunu anlayan hükümet yetkilileri, 21. Anayasa değişikliğini onayarak, alkol yasağına resmen son vermiş oldu.


Peki bunca şeye rağmen Amerika neden içki yasağı getirdi?

Oku:   Southern Comfort likörü hakkında duymadığınız ilginç şeyler

Amerika’nın dindar bir ülke olduğunu söylesem size muhtemelen komik gelecektir. Fakat bu gerçek bir şeydir. Amerika, oldukça dindar ve hristiyan kültürünü bir ülke kültürü haline getirmiş, içkinin günah sayıldığı bu inanışta, hükümet, halkın sosyal olarak bunu talep etmesiyle birlikte alkol yasağını getirmiştir. Bunun yanı sıra alkol yasağının ilerleyen zamanlarında, rahipler, dini ritüelleri gereği, alkole ihtiyaç duyduklarını dile getirmiş, hükümet, din adamlarına özel bir kanun ile, yasal hale getirmiştir. Bunu fırsat bilen yerel halk, din adamı kostümüyle içki satın almaya başlayınca, Amerika’nın bu yasası da bir işe yaramamıştır.

İçki Yasağı Yakında Sona Eriyor!

İçki Yasağı Yakında Sona Eriyor!

Peki ya ilaç niyetine içilen likörler?

Likörler, çok eski tarihlerden beri ilaç olarak tüketilmektedir. Amerika’da da içki yasağı dönemine denk gelen dönemde, likörlerin iyileştirici etkisine inanılırdı. Yani halk, likörleri bir ilaç olarak görmekteydi. İçki yasasının gelmesiyle birlikte hükümet, likör satışlarını da yasaklamış ve bunun karşılığında halkın öfkesini kazanmıştır. Hal böyleyken daha fazla karşı gelemeyen hükümet derhal bir yasa tasarısı düzenlemiş ve likör satışını belirli bir oranda serbest kılmıştır. Sonrasında ise insanlar, yasal olduğu için likörlere yoğunlaşmış, yüksek alkollü likörlerin satışı, tavan yapmıştır.

Alkol yasağı sırasında, içki üreticileri ne yapıyordu?

Bu dönemde, içki üreticilerinin büyük bir kısmı, yasadışı olarak gizli gizli üretim yapmaya devam ederken dünyaca ünlü bazı içki üreticileri (Jack Daniel’s gibi) de, içki yasağı döneminde, kavanoz satarak şirketin geleceğini kurtarmıştır. Amerika’nın içki yasağını getirmesiyle, içki üretiminde oldukça başarılı olan Amerika, zirvedeki yerini diğer ülkelere bırakarak, ciddi bir maddi kaynak olan içkilerin üretiminden artık eskisi kadar verim alamamaya başlamıştır. 

Alkol yasağının sonuçları ne mi oldu?

Bu yasağın başlangıcından itibaren, halk daha büyük bir yoksulluğa sürüklendi, içki fiyatları çok yüksek meblağlara çıktı, günümüzde dahi Amerika’nın baş edemediği mafyalar, karteller bu yasak ile devlet tarafından yaratılmış oldu. Alkol yasağı kalktığında ise, karteller, yasadışı uyuşturucu satışına başlamış oldu. Ülkedeki ciddi suç oranı tüm suçların %13’üne yükseldi. Suç oranı ise, %24 daha fazla arttı. Kısacası içki yasağı Amerika’ya oldukça ağır patladı. Halk içki yasağı döneminde sakinleşecek, alkolden uzaklaşacak diye düşünülürken tam tersine daha fazla alkol isteği duydu. Aslında tüm olay bu değil midir zaten? Bir halka bir şeyleri yapmamaları için gereksiz bir yasak koyarsanız, o halk onu yapmak için gereksiz de olsa canını bile verebilir. Bu yüzdendir ki Amerika’nın içki yasağını kaldırma hareketi ders niteliğinde olup, geç de olsa Amerika’yı büyük bir felaketten kurtarmıştır. Fakat görüldüğü üzere, Amerika hükümeti, toptancıları korumayla ilgili yasalarını sabitlemek için, içkilerin üreticiden direkt tüketiciye ulaştırılmasını yasaklamıştır.( Bunu yasal sınır altındaki gençlerin tüketmemesi için yaptığı söylense de asıl sebep barizdir.)

Oku:   Bordeaux Şarap Çeşitleri Hakkında HER ŞEY!

Amerika’nın alkol yasağı sonrası içki üretimine koyduğu kurallar

Alkol yasağının kalkmasıyla birlikte, içki üreticileri hızla içkiler üretmeye başlamışlardır. Bunun yanı sıra mısır üretiminin tavan yaptığı Amerika’da, üreticiler, arpayı kullanarak viski üretmekteydi. Bunun üzerine bir yasa çıkartan Amerika, viski üretiminde en az %51 mısır kullanımını zorunlu kılmıştır.

Diğer Ülkelerde İçki Yasağı

NORVEÇ: Pazartesi-Çarşamba günleri saat 10:00 ile 17:00 arasında, Perşembe-Cuma 10:00 ile 18:00 arasında ve cumartesi saat 10:00 – 15:00 arasında içki satışı yapılmaktadır. Pazar günü ise içki satışı tam anlamıyla yasadışıdır.

İSRAİL: 06:00 ile 23:00 arasında içki satışı yapılmaktadır. Bunun haricindeki zamanlarda ise (Bar ve restoran hariç) İçki satışı yasadışıdır.

İSVİÇRE: Saat 22:00 ile 06:00 arasında marketlerde alkol satışı yasaklanmıştır.

FİNLANDİYA: Pazartesi – Perşembe 09:00 ile 18:00 arasında, Cuma günü 10:00 – 18:00 arasında ve cumartesi günü 10:00-15:00 arasında içki satışı yapılabilmekte. Pazar günü ve günün diğer saatlerinde alkol satışı yasak durumda.

İNGİLTERE ve İRLANDA: Devlet kanallarında içki reklamı yasak, bunun yanı sıra, kamusal alanda içki içmek yasadışı.

İSVEÇ: 10:00 -19:00 arasında içki satışı yapılabilmekte, cumartesi günleri sadece 15’e kadar yapılabilmektedir. Pazar günleri ise diğer ülkelerdeki gibi, alkol satışı yoktur.

ALMANYA: Sokakta içki içmek yasalara aykırıdır.(Para cezası var)


ABD: Son duruma göre, New York’da bira 24 saat satılabilmekte, yüksek alkollü içkilerse, pazartesi-cumartesi  saat 09:00 ile 24:00 arasında satılabilmektedir. Pazarları ise saat 21:00 ‘e kadar satış yapılmaktadır.

Amerika’da içki yasağı, Fransa’da içki yasağı, Almanya’da içki yasağı, Norveç’de içki yasağı, diğer ülkelerde içki yasağı,  alkol yasağı ile ilgili son haberler, icki yasagi kaca kadar, icki yasagi kaca kadar 2017, içki yasağı cezası ne kadar, içki yasak mı, içki yasagı kalkacak mı, içki yasağı var mı, maldivlerde içki yasak mı, tevratta içki yasak mı, incilde içki yasak mı, yahudilikte içki yasak mı, içki içmek yasak mı, hristiyanlikta icki yasak mi, hangi ülkelerde içki yasağı var, hangi padişah sigara ve içki yasağını getirmiştir, içki nasıl yasak edildi, içki yasağı nasıl delinir, içki yasağı ne zaman başlıyor, içki yasağı ne zaman kalkıyor, içki neden yasak, içki nerelerde yasak, içki yasağı nerelerde geçerli, içki yasağı nerede, içki yasağı nereye şikayet edilir


Oku:   Blended Malt Scotch Viskiler - Viski Çeşitleri 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir