İçindekiler
Kav nedir? Şarap kavı ne işe yarar?
Şarap hakkında ne zaman bir konu araştıracak olsak muhakkaktır ki “kav” sözcüğü ile karşılaşmışızdır. Özellikle de Şiraz şarabının en önemli özelliklerinden biri olan “ Kavda 3 yıl bekletilirse çok leziz olur. ” ibaresi bizi hep bir düşünce seline düşürmüştür. Nedir bu kav? Biz de bunu açıklamak istedik. Kav aslında tam da tahmin edebileceğiniz gibi bir nevi Mahzen anlamına geliyor. Tabi şarap mahzeni demek büyük sorumluluk sahibi bir yer demektir. Nasıl mı? Şöyle ki; şarap herkesin bildiği üzere yıllandıkça güzelleşir. Peki tamam da şarap nasıl yıllandırılır? Bunun cevabı biraz ürkütücü. Çünkü şarabı saklamak için çok ciddi koşullar gereklidir. Bu yüzden eski zamanlardan beridir en güzel şarap mahzenleri hep yer altında sessiz, ışık miktarı az, loş ortamlarda yıllandırılır.
Şaraplar; Gürültüden, Işıktan, uygunsuz ısıdan uzak tutulmalıdırlar.
Unutmayın! Bir insan uyumak için nelere ihtiyaç duyarsa, şarap da yıllanmak için bunlara ihtiyaç duyar. Sessizlik, az ışık ve uygun sıcaklık. Çoğu kişi uygun sıcaklık kısmında hem fikir. Fakat ne zaman ki konu gürültü ve ışığa gelse nasıl yani diyor. Şarap ile gürültünün ne alakası var? Doğru kulağa her ne kadar absürt gelse de şarabı ortamdaki gürültü dahi etkiler. Bu yüzden şarap son derece huzurlu bir ortamda yıllandırılmalıdır. İşte tam da bu yüzden şarap mahzenleri var. Peki biz şarap yıllandırmak istiyorsak bunun için yer altında sessiz ışıksız bir yere mi ihtiyacımız var? Hayır. Bu iş de kolaylaştırılmış onca şeyden biri. Özel kav dolapları bulmanız mümkün. Bu kav dolaplarının olayı aslında şaraplara bir otel hizmeti sunmak. Evinizdeki odalardan birine bu kavı kurdurarak şarapları kendi evinizde hemen yan odanızda yıllandırmanız mümkün. Tabi bir mahzenin yerini tutmaz ama emin olun şarapların istediği minimum hizmet budur. Yoksa şarabınız yıllanmak yerine bozulacaktır.
Şarap Mahzenlerinin ortamları nasıl olmalıdır?
Şarap mahzenleri bir dünya harikasıdır. Tahmin edeceğiniz üzere kanun niteliğinde bazı şarap saklama şartları da vardır. Mesela
Sıcaklık.
Neredeyse herkes tarafından uygun görülmüş sıcaklık sabit 13 derecedir. Tabi bu derecede birkaç derece düşük ya da yüksek tutulabilir. Lakin kesinlikle sabit bir ısıya sahip olmalıdır.
Nem oranı.
Nem oranına gelecek olursak; şarabı yıllandıracağımız ortamın nem oranı mutlaka %50 ile %80 arası olmalıdır. Bunun nedeni nem oranı ne zaman ki %50nin altına düşer, o zaman mantar kuruyarak büzüşür ve şişe hava alabilir. Bu oldukça tehlikelidir. %80in üzerinde olursa da bu kez kötü koku yapabilecek bazı küf ve bakterilere yaşam olanağı sağlar, şarabımızın etiketi zarar görebilir ve daha da kötüsü şarabımız bozulabilir.
Güneş Işığı
Güneş ışığından gelen bazı tehlikeli ışıklar şaraplarımızı bozmaya yeterli olabilir. Bu yüzden kesinlikle mahzenimizde ışık filtreleri olmalıdır. Unutmayın tamamen karanlık olması daha iyi olacak demek değildir. Sadece filtre işimizi görecektir. Eğer şarabımızı yer altında bir mahzende saklayacaksak mahzenin tüm koşullara uygun olması ve yerin 30-40 cm altında olması gerekmektedir. Eğer sadece kav dolaplarında saklanacaksa bile bu şartlara uyulması gerekilmektedir.