Beyaz Şarap Nasıl Yapılır? merak ediyorsanız, bu yazımızda Beyaz şarap yapımı na dair pek çok detayı bir arada bulacaksınız.
Sitemizde şarabı genel olarak evde yapım şeklini anlatmaya çalıştık.Bunun nedeni daha kolay örnekler vererek daha akılda kalıcı olmasını sağlamak. Şarap yapımı bir Anadolu geleneğidir ve yıllardır vardır.Kanunlar çerçevesinde yılda 350 litre ile sınırlandırılmış olup kişisel tüketim amaçlıdır. Evde yapımı şarap ticarete uygun ve yasal olmayıp etik de değildir.
Evde şarap üretmek ya da başka bir deyişle evde şarap yapmak, her ne kadar zor gözükse de aslında düşünüldüğü kadar zor bir iş değildir. Gerekli araç ve malzemelere sahip olduktan sonra geriye sadece şarap üretmenin vereceği keyfi hissetmek kalıyor. Şarap üretiminde yasal sorumluluğunuzun farkında olduğunuz ve reçeteye uyduğunuz taktirde hiçbir sorun yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu makaleyi okuduğunuzda şarap yapmasanız bile, şarap nasıl yapılır? sorusuna cevap bulmuş olacaksınız ve böylece şarabı içerken, üretiminde kullanılan yöntemleri bolca düşünebilecek ve ortamlarda bunu dilediğiniz gibi konuşabileceksiniz.
Beyaz şarap yapımı nı yani şarap tarifini sizi baştan sıkmamak için en sona bıraktık. Şimdi tüm detaylarıyla karşınızda ŞARAP YAPIM TARİFİ !
20 litre şarap elde etmek için 40 kg. şaraplık beyaz üzüm
Şarap Mayası
Maya Gıdası
Dezenfekte için Sodyum Metabisülfit
Şarap için Potasyum Metabisülfit
Hadi Beyaz Şarap Yapmaya Başlayalım!
Öncelikle tüm malzemeler ve ellerimiz dezenfekte edilir.Toplanan üzümler sıkılır. Hidrometre ile şeker oranı ölçülür. 1100 civarında olup olmadığı kontrol edilir. 1085 veya altında ise eksik şekeri ilave edip karıştırılarak tekrar ölçüm yapılır. 1100 seviyesindeki şeker fermantasyon sonucu %13 civarında alkol oranını verecektir. Şırası cam damacanaya* konduktan sonra 20 litreye 1 gram potasyum metabisülfit ile kükürtlenir.Böylece işi şansa bırakmamak için bağdan gelen mayalar öldürülür. 24 saat beklendikten sonra (20 lt ye 5 gr. yani 1 tatlı kaşığı) şarap mayası ile mayalanır. Aynı miktar maya gıdası da şıraya ilave edilir.
Mayalanmış üzüm suları damacananın omuz hizasına kadar doldurulur üstte kalan hava fermantasyonun sağlıklı olması için gereklidir. Damacananın ağzına hava kilidi takılır. Fermantasyonun başladığı hava kilidinden gaz çıkışı ile belli olur. Gaz çıkışı bittiğinde fermantasyon da bitmiş olur. Bu kez damacana boyun hizasına kadar doldurulur. Ama yine de hava kilidi ile bekletip durultma aşamasını gerçekleştirmek gerek.
Durultma aşaması; fermantasyon bittikten sonra damacana dibinde biriken çökeltileri atmak için üstte bulunan şarap akvaryum hortumu vasıtası ile sifon yapılarak başka bir damacanaya aktarılırken yavaş yavaş gerçekleşecektir. Çökelti kalmayıp şarap berrak bir hal aldığında şarap dinlenmeye bırakılır. Bu sırada aktarmalardan doğan eksilme piyasadan alacağınız ucuz veya daha önce ürettiğiniz bir beyaz şarapla tamamlanarak damacana boynuna kadar doldurularak giderilir. Dinlenme diğer üzüm sezonuna kadar sürmelidir.
Alkol tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. İçki tüketiminizi yasalara uygun bir şekilde tüketebileceğinizi unutmayın. 18 Yaşın altındakilerin alkollü içecek satın almaları ve tüketmeleri kesinlikle yasaktır!
Bar Sokağı
İçkiler Hakkında Bilimsel Makaleler
şarap nasıl yapılır, şarap malzemeleri, şarap yapım kiti, şarap yapım malzemeleri, şarap mayası, şarap çeşitleri, şarap markaları, beyaz şarap nasıl yapılır?, beyaz şarap yapım aşamaları, beyaz şarap yapımı, beyaz şarap reçetesi
Baştan sona gün söyleyen yok nasıl tarif bu ilk aşama kaç gün ikinci aşama kaç gün boş bu tarif günleride söyleyin anlayalım
İlk defa beaz şarap yapmak istiyorum. Bilgilerinizi arz ederim, ve hangi üzüm cinsi tavsiye edrsiniz.
İlk defa beyaz üzümden şarap yapmak istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.