Viskiler, yapıları gereği yüksek alkollü içeceklerdir. Peki viski bozulur mu? Viskiyi hangi koşulda saklamalı ve servis etmeliyiz? Tüm sorularınızın cevaplarını sade ve gerçek bilgiler ile bulacaksınız. Aynı zamanda bu bilgiler ışığında evinizde uzun süredir duran viskiyi çöpe atmanıza gerek kalmayacak, viskinin bozulduğunu hemen anlayabileceksiniz.
Öncelikle bana çok sayıda soru geliyor bu konuda. İçki bozulur mu? konusunda likör bozulur mu sorusundan sonra da en fazla sorulan soru, viskilerin ne kadar süre dayanacağı. Aslında bakarsanız viskilerin ne kadar sürede bozulacağını tahmin etmenizin çok kolay bir yolu vardır.
Viskiler, yapıları gereği yüksek alkollü içeceklerdir. Yiyecek, içeceklerin bozulmasına sebep olan şey, içerisinde yaşamaya başlayan mikro organizmalardır. Alkol, mikro organizmaların yaşaması için elverişsiz bir ortama ev sahipliği yapar. Bu sayede bozulması imkansız hale gelir. Alkol, doğru koşullarda saklandığı sürece hiçbir zaman bozulmayacaktır.
İçindekiler
Hiç Açılmamış Bir Viski Bozulur Mu?
Viskiler şişelendikten sonra içine oksijen girmeyecek şekilde kapakla kapatılırlar. Bu sayede bozulmasının da önüne geçilir. Eğer bir viskiyi satın aldıktan sonra hiç açmadıysanız, uygun koşullarda saklandıysa o viski KESİNLİKLE bozulmamıştır. Peki uygun koşullar neler?
- Viski şişemiz, güneş altında olmayacak şekilde karanlık bir ortamda olmalıdır
- Çok nemli ortamlarda olmamalı
- Şişenin kapağı ya da mantarı, içerisine oksijen girmeyecek şekilde hazırlanmış olmalıdır. (Kaliteli viskilerin neredeyse tamamı bu şekilde üretilir.)
- Viski şişesinin ağzı hava almayacak bir şekilde kapatılmalı ve bu şekilde saklanmalıdır. Bu şekilde oksijen girmesi imkansız hale gelir.
Viski mantarları özel olarak tasarlanırlar. Bu mantarlar, sıvı ile temas ettiğinde şişer. Şiştiği için de şişenin ağzını tamamen kaplayarak içeriye oksijen girmesine engel olur. Bu yönteme göre viskiyi yatay saklamak içerisine oksijen girmesine engel olur ve içindeki alkolün dışarı çıkmasını engellese de viskinin tadına olumsuz etkileri vardır.
Viskiler MUTLAKA DİKEY Konumda Saklanmalıdır
Viskileri dikey konumda saklamamız bu nedenle önemlidir. Mantarlar, her ne kadar özel de tasarlansa çevresinden hava alabilir. Bunun önüne geçmek için şarap gibi içkileri yatay konumda saklayabilirsiniz.
Viskiyi yatay olarak sakladığınızda şişenin içindeki sıvı, mantarla temas ederek viskinin tat ve aromalarının mantarın bozmasına neden olur. Böylece mantar, içeriye oksijen almaması sağlasa da viskinin tadını ve kokusunu bozar. Viskileri dikey konumda saklamanız bu nedenle önemlidir.
Viskinin kapağını tamamen saracak bir streç film kullanabilirsiniz. Tamamen hava almadığından emin olmanız önemli. Çünkü içerisindeki alkol sayesinde mikro organizmalar yaşayamaz. Aynı zamanda şişedeki alkol, şişenin girişi tamamen kapatılması sayesinde alkol oranının tamamını muhafaza eder.
Açılıp Sonra Kapatılmış Bir Viski Bozulur Mu?
Bir viskiyi açtığınızda, şişenin içindeki alkoller yavaş yavaş buharlaşmaya başlar. Viskinin ağzını 1 saatten uzun süre açık bıraktığınızda içindeki alkol de yavaş yavaş buharlaşmaya başlar. Viskinin bozulmasına engel olan şey, alkol olduğu için, içindeki alkol azaldıkça viskinin bozulması mümkün hale gelir.
Eğer viskinizi açtıktan sonra kısa süre içinde geri kapatıp dikey bir konumda, ağzı tamamen izole edilmiş bir şekilde saklarsanız yine bozulmayacaktır. Yıllarca dursa da bir viskinin bozulması bu şekilde imkansız hale gelir.
Viskiyi açtıktan sonra kaç ayda tüketebileceğinizi bilmek de önemlidir. Viskiler, her ne kadar dayanıklı birer zırh gibi korunsalar da zamanla tadından, kokusundan ve özelliklerinden feragat edebiliyorlar.
Viskiyi açtıktan sonra geri kapattığınızda zaman geçtikçe viskinin tadı ve kokusu şu şekilde değişime uğrayacaktır;
Viskiyi Açtıktan Sonraki 1. Ay
Viskiyi ilk açtığımız sürenin üzerinden tam 1 ay geçti. Viskide ne gibi değişiklikler oldu dersiniz?
Öncelikle viski tadını ve dokusunu tam anlamıyla korumuş. Viskilerden çok fazla anlamayan birisi içtiğinde aradaki farkı anlamayacaktır. Viskinin içimi sırasında hissedilen doygunluk kendini korumaya devam ediyor.
Viskinin aromalarının %20si kaybolmuş durumda. Bu aromalar, viskiyi içerken çok gizli bir şekilde hissedilen aromalardı. Bu sayede çok büyük bir kayıp yok ortada.
Viski Açıldıktan Sonraki 3. Ay
Artık viskiyi içerken o hafif hissedilen alkol tadı, giderek keskin bir hal almış durumda. Muhtemelen aroma ve tatların azalmasıyla geriye yavaş yavaş sade bir alkol kokusu kalmaya başlamış. Viskiyi içerken kolonya hissi uyandıran bir tat bizi karşılıyor.
Viskinin aromalarının neredeyse %40’ı tamamen ortadan kaybolmuş. Viskinin ana tat ve notaları kalmış durumda yalnızca. Gizli notalar, özel tatlar, çoğunlukla kaybolmuş. Kalitesiz bir viskinin vereceği lezzet bizi karşılıyor.
Viski Açıldıktan Sonra Bozulur Mu?
Viski açıldıktan sonraki 3 ayın ardından viskinin ufak tefek aroma değişikliğinden başka bir sorunu oluşmuyor. Viski, giderek daha kalitesiz bir hal almaya başlasa da zehirlenmeye yol açacağa benzemiyor. Viskiler, alkol oranları sayesinde korunaklı içkiler olduğu için bozulmak, tat ve koku kaybının ötesine geçemiyor.
Bu durum, yüksek alkollü içkilerin neredeyse tamamında var. Buradaki önemli olay, viskinin hava almaması, böylece içerisindeki alkol oranını koruyabilmesidir.
Kaliteli Viskileri Ucuza Almak
Eğer kaliteli ama uygun fiyatlı viskiler satın almak istiyorsanız, vergi indirimleri nedeniyle Kıbrıs’tan içki almayı düşünebilirsiniz. Kıbrıs viski fiyatları Türkiye fiyatları ile ciddi bir farka sahip. Eğer göz atmak isterseniz, Kıbrıs viski fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Mobil oyun dünyasında yer edinmiş oyunlar arasında olan Nulls Brawl apk oyununu hileli olarak indirmek için kalın yazıya git.
Piç misin sen? Burası reklam yapma yeri mi?