Marketlerde pek çok fiyat çeşidine sahip şaraplar görürsünüz. Kimisi 30 lira, kimisi 300, kimisi 3 bin lira. Peki bu kadar farklı fiyat etiketlerine sahip şarapların fiyatlarını belirleyen faktör ne? Ya da o ucuza satılan şaraplardan içsek başımıza bir şey gelir mi?
Artan vergiler, gelen enflasyon derken ucuz şarap mı kaldı ki? dediğinizi duyar gibiyim. Eğer öyle bir şey demiyorsanız bu yazıyı okumanıza gerek yok. Açın bir barton & guestier, villanızda gecenin keyfini çıkartın. Eğer siz bu soruyu soranlardansanız kesinlikle doğru yerdesiniz. Ucuz Şarap alınır mı? Şaraplar neden bu kadar pahalı, tek tek anlatacağız.
İçindekiler
Öncelikle Şaraplar Neden Bu Kadar Pahalı?
Marketlerde gördüğünüz 3 bin liralık şarap ile 30 liralık şarabın arasında ne fark var hiç düşündünüz mü? Size gelin 3 bin liralık şarapların hikayesini anlatalım. Bu yazının devamında 3 bin liralık şaraba, “kaliteli şarap” olarak sesleneceğiz.
Kaliteli şarabımızın hikayesine, ilk halinden bahsederek başlayalım. Kaliteli şarabımız henüz bir meyve. Fransa’nın, kendi türünün en iyi yetişeceği bir bölgesindeki, toprakları kiloyla alınmaya kalkılsa paramızın yetmeyeceği bir yerde, ağacında sallanıyor. Hasat zamanı geldi ve mesai sonunda toprak çok değerli olduğu için ayağındaki tozu tek tek sildikten sonra çıkabilecek olan işçimiz, kaliteli şarabımızın üzümünü topluyor. Üzümler üretim yerine giriyor ve bir çok işlemin ardından alkollü bir içki olarak üretim evinden çıkıyor. Sırada şarabımızı dinlendirmek var. Bu çayı demlemek gibi 3 dakikada gerçekleşen bir işlem değil. Hemen hemen 3 yıl boyunca dinlenecek bu şarap. 3 yıl dinlendikten sonra aromaları o kadar koyu bir şekilde bütünleşecek ki içeceğimize, bundan 4 sene sonra bir restoranda bu şarabı içen kadın, bu aromaları rahatça hissedebilecek. 3 yıl dinlendikten sonra şarap, fazladan yıllandırılmak üzere temiz meşe fıçılarda bekletilmeye devam edecek. Fakat bekletildiği yer de öyle alelade bir yer değil. Karanlık, sessiz, nemsiz bir mahzende bekletilmeye devam edecek. Bu hapis hayatı insanlar için korkutucu olsa da bir şarap için muhteşem bir yer. Çünkü şaraplar nemden, ışıktan hatta gürültüden bile fazlasıyla etkilenirler. Bu yüzden de yer altında özel bir mahzende bekletilmelidirler. Özel mahzeninden çıkan şarabımız şişelenir ve uzun bir yolculuktan sonra marketlerdeki yerini alır. Mahzene girdiğinden, çıktığı süreye kadar %30 azalmıştır bu şarap. Hayır hayır şarabın %30’unu mahzendeki işçiler kaçak yollarla içmedi. Onu melekler içti. İşte bu yüzden şarap üretiminde azalan %30’luk kısma, meleklerin payı adı verilir.