icki cesitleri

İçki Çeşitleri Nelerdir? İçecekler Kaça Ayrılır?

2.2/5 - (12 votes)

İçecek dediğimiz şey, doğada sıvı halde bulunan şeylerdir. Peki ya kaç çeşit içecek çeşidi olduğunu hiç düşündünüz mü? Ben cevap vereyim: “Sayamayacağımız kadar!”. Fakat sizler için en bilindik olanlarla ilgili ufak çaplı bir bilgi paylaşımı yapalım.

Öncelikle içecek çeşitleri temel bakımdan ikiye ayrılır.

  • Alkolsüz içecekler
  • Alkollü içecekler

İçindekiler


1-    Alkolsüz içecekler

Alkolsüz içeceğin tanımını yapmak oldukça basittir.

“İçerisinde alkol bulunmayan içilebilir sıvı”

Bunun yanı sıra alkolsüz içecekler, genellikle doğada bulundukları haliyle (zorlu işlemlerden geçmeden) tüketilirler. Sağlık açısından alkollü içeceklere göre çok daha sağlıklıdırlar. Tabi bu sınıfa gazlı içecekleri ne yazık ki sokamayız.

  • Su
  • Kahve Çeşitleri
  • Bitki Çayı Çeşitleri
  • Meyve Suları
  • Gazlı İçecekler
  • Süt

 

 

2-    Alkollü içecekler

Alkollü içecekler, içerisinde alkol bulunan, canlılar üzerinde(hayvanlar da dahil J) sarhoşluk, kontrol kaybı, baş dönmesi gibi etkileri bulunan içeceklerdir. Bununla ilgili çok güzel bir belgesel var ayrıca. Güney afrika’da izlenen maymunlar, koca cüsseli fillere marula ağaçlarından kopardıkları marula meyvelerini fırlatıyor,filler  ise marula meyvelerini afiyet ile yiyorlar. Marula meyvesi ise doğada kendinden alkollü olan tek meyve ünvanına sahiptir. Ardından olanlar daha enteresan ve ilgi çekici. Çünkü bu alkollü meyveleri yiyen filler sarhoş oluyor ve  yürürken büyük ağaçlara çarparak ilerliyor. Büyük ağaçlardan düşen meyveler ise bu hain planın yazarına yani maymunlara kalıyor. Böylece maymunlar, ağaca tırmanma zahmetine girmeden, meyvelere kolayca ulaşıyor.

Alkollü içki türleri şunlardır;

Viski : Mısır ya da arpa gibi tahıllardan üretilir. En bilindik üretim yerleri Amerika ve İskoçya’dır. Ortalama %40 alkol oranına sahiptir.

Rakı: Anasondan üretilir. Türk’lere sahip bir içki türü olan rakı, ortalama %40 alkol oranına sahiptir.

 

Oku:   Dikkat: Günde 2 Şişe Maden Suyu Tüketmek...

Konyak: Namı diğer “Yanık Şarap”. Üretimi tıpkı şarap gibidir. Yalnız 2 kat ısıtılarak, yanıksı tada ulaştırılır. Ortalama %40 alkol oranına sahiptir.

Likör: En çok çeşide sahip içki çeşitidir. Meyve, bitki, baharat ile üretilir. Alkol oranı ortalama %20’dir. İçeriği yüksek şeker oranı nedeniyle kana hızlı kaynaşır ve böylece daha çabuk sarhoş eder.

Şarap: Üzümden üretilir, genellikle aromasının tümünü, içerdiği üzümden almaktadır. Nadiren farklı meyve ve bitkilerden aroma katılır. Ortalama %20 alkol oranına sahiptir.

Bira:  En düşük alkol oranına sahip içkilerdendir. Yaklaşık %5 alkol oranıyla, ferahlatıcı ama geç sarhoş edici özelliğe sahiptir. Arpa maltından üretilmektedir.


Alkol sağlığa zararlı mıdır? Yararlı mıdır?

 

Alkolün sağlığa zararlı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Eh yararlı olduğunu da duymuşsunuzdur. Peki ama aslında alkol zararlı mıdır yararlı mıdır? Bunu bilim adamları da defalarca kez sormuş ve defalarca kez bir sonuca varamamışlardır. Sonunda Archie Cochrane, 18 ülkede alkol ile sağlık arasında bir araştırma yapmıştır. Yaptığı araştırmanın sonucunda, alkol kullanan kişilerde alkol kullanımıyla kalp damarlarındaki yağ birikimi arasında ters bir orantı tespit etmiştir. Yani ne kadar çok alkol almışsa denek, o kadar az yağ birikmiş – bu da alkolü sağlıklı kılabilecek bir şey – di. Çünkü araştırmanın sonucunda aslında damarlardaki yağ birikintisini gideren şeyin alkol değil, deneklerin içtiği içkinin aromasında katkıda bulunan antioksidan bitki kökenli diğer bileşenlerden kaynaklandığını buldu. Böylece bir alkol sağlığa yararlı mıdır sorusu daha cevapsız kaldı. Peki, alkol sağlığa zararlı mıdır? Bunun cevabı kesindir. Fazla alkol tüketimi, sağlığa zararlıdır. Fazla alkol tüketiminde şu aşamalar göze çarpar;

  • Öncelikle kişi, kendini oldukça mutlu, keyifli hisseder.(Çakır keyif dediğimiz bölüm burası oluyor)
  • Sonra bilincini, tepkilerini yavaş yavaş kaybetmeye başlıyor, fonksiyonlarını kullanamaz hale geliyor.
  • Daha sonra bilinci kapanıp, uykuya dalıyor.
  • Kullandığı alkol miktarına ve kişinin bünyesine bağlı olarak, sağlığı ciddi anlamda etkileniyor. Bu bölümden sonra ise bir çok kişi dayanamıyor ve ne yazık ki ölüyor.
Oku:   Kav nedir? Şarap kavı hakkında her şey. Şaraplar yıllandırılmak için nasıl bir ortama ihtiyaç duyarlar?

Alkol, kesinlikle sağlığa zararlıdır! Fazla alkol ise kendinize yapabileceğiniz en kötü şeydir. Alkolden, özellikle de fazla alkol tüketmekten kaçının.

 

 

Alkol vücuttan ne zaman çıkar ve alkol kullandıktan sonra mide bulantısı nasıl geçer?

 


Alkol kullandıktan sonra, mide bulantısı, kırıklık, halsizlik hissetmeniz doğaldır. Bunun için bazı öneriler elbette var. Bunlardan en etkilileri ise şunlardır;

  • Alkol aldıktan hemen sonra 2 bardak su içtiğiniz zaman ne o gece, ne sonraki gün acı çekmeyecek, daha rahat hissedeceksiniz.
  • Soda + Limon + Tuz: Muhteşem formül. İnanamayacağınız kadar etkili ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Bar dünyasında Churchill olarak adlandırılır. Ekşi ve etkilidir.
  • Ayran + Sarımsak: Midenizi toparlamanıza, bulantıyı gidermeye yarar. Böylece daha kolay atlatırsınız.
  • Ve mutlaka bol bol su tüketin. Ertesi gün dahi, en az 2 litre su tüketin. Böylece midenizde aldığınız alkolün oranı azalacak, ve daha rahat hissedeceksiniz.

Alkol vücuttan, net bir süreyle atılamaz. Örneğin bir bira içtiğinizde(bünyenize bağlı olarak) yaklaşık 3 saat içinde kanınızdan atmış olursunuz alkolü. Bunun yanı sıra akşam yemeğinizde içtiğiniz 1 kadeh şarap ise sabah uyandığınızda bile kanınızdan atılmayabilir. Dini kitaplarda 40 gün olarak bahsedilmektedir. Bir çok farklı kaynak, bir çok farklı araştırma mevcuttur. Fakat her bünyeye, her yaşa, her içki türüne ve hatta markasına göre değişken bir şey olduğu için net bir sonuca ulaşılamamıştır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir