https://www.barsokagi.com/likor-nedir-kime-denir/

Likör Nedir? En bilindik likör çeşitleri

4.6/5 - (25 votes)

Likör (liqueur ya da liquor) aromatik tatlandırıcılarla tatlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların brendi, cin, rom, votka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır.

Basitçe söyleyecek olursak likör,bitki, meyve, baharat, çiçek, fındık veya yenilebilir bileşenlerin bazı varyasyonlarının damıtılmasıyla elde edilmiş bir alkollü içecektir. 

Fakat işin aslı bu kadar kısa değil tabi ki. Likörleri inceleyecek olursanız, her bir likörün bir barmenin hazırladığı kokteyldeki özen, hassasiyet ve tasarım ruhunu görebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki damıtımcılar da bir yerden sonra barmen sayılırlar. Çünkü barmenler ile ortak hedefe sahiptirler: İçki satmak.

Likörler, fazla sert olmayan fakat içerdiği yüksek şeker oranı sayesinde hızla kana karışan ve diğer içkilere göre daha kolay sarhoş edebilen bir içki çeşididir. Likörler, genellikle direk olarak içilmez. Sıcak sıcak, etrafa taze çekirdeklerinin kokusunu yayan bir türk kahvesi eşliğinde gidebilecek likörler de var(Acı badem likörü, nane likörü, fındık likörü, çikolata likörü vs.) kokteylin yanında ikram edilebilecek bir sentezleyici rolünde likörler de(Sambuca, Drambuie vs.).

İçindekiler


Bir içkinin likör olabilmesi için ne gereklidir?

Avrupa yasalarını ele alacak olursak, bir likörün alkol oranı en az %15 olmalı ve litre başına en az 100 gr. şeker içermelidir. Bu nedenle çoğu likör tatlıdır. Fakat acı ve sert bir tada sahip olan likörlerin de var olduğunu unutmamak gerekir.

Likörlerin ortalama alkol oranı nedir, Likör ağır mıdır?

Likörlerin alkol oranı genellikle viski, votka türü içkilerden oldukça düşüktür (yüzde 20-30 arasında olur). Bunun haricinde viski ile yapılmış likörler de mevcuttur ve bu tür likörlerin alkol oranı diğerlerine nispeten biraz daha ağırdır. fakat çoğu bireyde daha sert etki yapar, yani daha hızlı sarhoş eder. Bunun temel sebebi içerdiği yüksek şeker oranı. Şeker, kana daha çabuk yayıldığı için alkolü daha hızlı hissetmemize ve daha sancılı bir sarhoşluk sürecine davet eder. Bazı insanlar ise likörü içtiklerinde bana mısın demezler. Bu iş biraz da bünye meselesidir. Ayrıca kiloları fazla olan kişilerin, daha düşük kilolu insanlara göre, alkole daha dayanıklı oldukları gözlemlenmiştir.

Oku:   AMERİKA’DA İÇKİ YASAĞI DÖNEMİ

Likörün Tarihi hakkında neler biliyoruz?

Likör ilk olarak orta çağ ve rönesans dönemi rahiplerince üretilip, tüketilmeye başlandığına inanılır. D.O.M Benedictine likörünün de bununla ilgili çok güzel bir hikayesi vardır. DOM Benedictine likörü kısaca, benedictine’lı rahiplerin, kilisenin bahçesinde yetiştirdiği bitkiler ile ürettiği bir likör olduğu bilinmektedir. Bu likörün reçetesi günümüze dek ulaşmış ve baş harflerinde (D.O.M. yani ulu tanrım anlımına gelen) bir ifade ile satışa sunulmuştur. DOM benedictine likörü hakkında nefis bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz.

Dom Benedictine Likörü ve Hikayesi

 

Bunun yanı sıra, likör, 20. yüzyılın başlarına kadar ilaç olarak satılmaktaydı. 20. yüzyılda kokteyllerin meşhurlaşması ile birlikte bu inanış da yerini sadece zevk için tüketilen kokteyllere ve likörlere bırakmıştır.

 

Likör Nereden geliyor?

Bir çok likörün tarihi kadar hikayesi de önemlidir. Gerçek ya da efsane sayabileceğimiz çok sayıda hikayeye sahip olan bu içkiler, tarih boyunca kendini halkın dilinden düşürtmemeyi başarmıştır.

FRANSA: Dünyadaki en ünlü ve leziz içkilerin doğduğu yer olarak bilinir. Grand Marnier, Benedictine, Chambord  bu likörlere örnek olarak verilebilir.

ITALYA: Aperol, Campari, Vermouth, Sambuca, Limoncello ve Amaretto ve Frangelico likörleri de İtalya’da yaratılmış lezzetlerdendir.

likörler
likörler

Likör Nasıl İçilir? Neler yapmalı ya da yapmamalıyız?

Likörler, sadece bardakta içebileceğiniz bir içki türü değildirler. Tatlılarda, yemeklerde, kahvelerde ve daha bir çok farklı opsiyonlarda karşılaşabilirsiniz. Üstelik hemen her şey ile oldukça lezzetli duracaklardır.

Yapın!

  • Krepleri, keklerinizi bir de likörler ile deneyin.
  • Kokteyller ile deneyin. Likörler tek başlarına tüketildiğinde size hazzın tamamını yaşatamayabilirler
  • Likörler, yeni şeyler denemek için muhteşem içeceklerdir. Gönlünüzce değişik tatlar ile yeni lezzetler keşfedin.

Yapmayın!

  • Ucuz olacak diye kalitesiz likör almayın. Kaliteli likörler çok daha lezzetli, dayanıklı ve sağlıklıdır. Unutmayın!
  • Likörleri birbirleri ile çok fazla karıştırmayın. Mümkün olduğunca sade bir lezzet yaratın.
Oku:   Türkiye’de içki kültürü neden yok?

 

Likör Nasıl bir içki türüdür?

Likör aslında naçizane bir içki çeşidi olmaktan ibaret. Fakat likörleri diğer içkilerden ayrıymış gibi gösteren şey tam anlamıyla çeşitlilik. Her türlü bitki ve meyveden yapılmış likörler bulmak mümkün. Bu nedenle özellikle de kokteyllerin vazgeçilmez içkisi olarak kabul edilen likör, kendi başına bir tür. Ayrıca neredeyse her likörün kendine has güzel hikayeleri ve efsaneleri de vardır. Bunları okumayı ihmal etmeyin.


Bunun yanı sıra likörü hayatımıza bu kadar çok sokan şey ise çok farklı şekilde kullanabiliyor olmamızdır. Çikolatalarda, tatlılarda, buzlu bir şekilde bardakta, bir kokteylin içinde, meyve sularıyla, kahveyle ve daha sayamayacağım kadar çok çeşitle tüketilebilir. Bu nedenle bize sunduğu geniş yelpaze sayesinde biz de sıklıkla liköre sahip olmayı isteriz.

Likör çeşitleri ile ilgili nereden bilgi edinebilirsiniz?

Bunu Bar sokağı sitesinde de kolayca yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken arama bölümüne, öğrenmek istediğiniz likörün ismini yazın ve bırakın sizi uzman tecrübe ve bilgi ansiklopedisinin içine sürükleyelim. Eğer farklı kaynakları da incelemek isterseniz, ingilizce olarak likör adını aratarak çeşitli likörler ile ilgili binlerce bilgi edinebilirsiniz. Vermiş olduğumuz bilgiler, en doğru ve sizin ihtiyacınız olan bir özetidir. İçkiler ve alkoller, bir deniz kadar derindir…


 

Likör çeşitlerine bazı örnekler

  • Grand Marnier. eriğinin  %51’lik kısmını konyağın oluşturduğu yüksek alkollü bir likör çeşitidir. Detay…
  • D.O.M. Benedictine Likörü: Fransa’da üretilen bu likör 22 farklı bitki ve baharatın benzersiz uyumu sonucunda ortaya çıkmış bir lezzet.  Yüzde 40’Lık bir alkol oranıylagerçekten sert bir likör tipidir. Detay…
  • Chambord, tatlı bir aromaya sahip, tüm egzotik meyvelerin hissini ağzınızda canlandıracak kadar yoğun aromaya sahip bir Fransız likörüdür. Detay…
Oku:   Dünyadaki En Kaliteli 10 Şarap Markası 2019

 

4 Replies to “Likör Nedir? En bilindik likör çeşitleri”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir